Amalie D. Bugsett

En blogg om digital markedsføring

Home » Sosiale medier og angrepet på den Amerikanske kongressen

Sosiale medier og angrepet på den Amerikanske kongressen

I dette blogginnlegget skal jeg reflektere rundt rollen til digitale plattformer spilte i forbindelse med angrepet på den Amerikanske kongressen den 6.januar 2021.

 Digitale plattformer har revolusjonert hvordan vi kan dele budskap og informasjon med omverden. På godt og vondt er alt av informasjon tilgjengelig for alle, ved et tastetrykk på de digitale plattformene. Etter et slikt «politisk angrep» som angrepet på den Amerikanske kongressen er vi nødt til å se på bruken av digitale plattformer, konsekvensen av bruken og hvordan den påvirket utfallet av situasjonen. Som kjent ble et utfall av dette angrepet at den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump ble kastet ut av sine digitale plattformer.  

Påvirkning av filterbobler

For noen måneder siden skrev jeg et innlegg om filterbobler. Veldig enkelt forklart er dette boblene vi skaper oss på internett. Du får se nyhetsartikler, Instagram- og Twitter- innlegg basert på det du tidligere har vært interessert i. Da jeg i starten av dette innlegget skrev; at på godt og vondt er alt av informasjon tilgjengelig, var det nettopp dette jeg siktet til. For man skal ikke behøve en «liten filterboble» for å forstå hva presidenten i landet mener og sier om situasjonen.

Vi må ikke glemme hvilken påvirkning sosiale medier har på oss hver dag. Ettersom Digitale plattformer har blitt en så stor del av vår hverdag kan ting fort virke ensidig dersom man kun konsentrer seg om den informasjonen som støtter ens eget synspunkt og ikke er mottakelig og interessert i andre vinklinger. Dette forverres ytterligere dersom «boblene» vi er i beskytter oss mot andre meninger. Vi må også passe på å ikke tråkke over streken og handle med omhu ettersom det vi gjør på internett kan få store konsekvenser. Donald Trump sine innlegg den 6 januar er et praktisk eksempel på hvordan man ikke bør oppføre seg på internett:

Bilde: NRK

Dette forsterkes når vedkommende har en så sentral posisjon i politikk og samfunnsliv. Trump har alltid vært en ivrig twittrer, med flere kontroversielle eller direkte frekke ytringer postet i hans presidentperiode. Den tidligere presidenten mistet sin konto etter angrepet 6. januar, men skaden var allerede gjort, etter valget og nyheten om at Trump ikke ble gjenvalgt som president og det ble kaos for både Donald Trump og hans tilhengere. Dermed gikk Trump ut til sine 88 millioner følgere på *Twitter, og oppmuntret dem til å delta i en demonstrasjon mot den amerikanske kongressen den 6. januar 2021. Ti minutter før angrepet mot kongressbygningen holdt Trump en tale der han oppfordret tilhengerne sine til å gå mot kongressen. Det spredde seg fort og det ble det skapt et stor engasjement.

Konklusjon

Temaet er mye omtalt tidligere. Tiden vi lever i og konsekvensen av hvordan de ulike plattformene benyttes, bringer flere spørsmål og meninger om hvordan vi bør forholde oss til digitale plattformer. Angrepet på den Amerikanske kongressen ble godt dokumentert på de største digitale plattformene, i tillegg til ulike nyhetskanaler, som også refererte til blant annet Twitter, slik at hele verden kunne følge med i virkelig tid imens det pågikk. På grunn av den tidligere presidenten og den massive delingen på sosiale medier, er den allmenne oppfatning at angrepet vokste i omfang, kom mer og mer ut av kontroll. Jeg kan forestille meg at de mange tilhengerne til den noe kontroversielle presidenten fikk en følelse av udødelighet da oppmerksomheten fra verden ble så stor og de opplevde at de var der basert på oppfordringene fra den tidligere presidenten.

Dette er kan sammenlignes med det jeg tidligere skrev om i filterbobler innlegget mitt. Når alt man ser er verdens øyne og presidentens tommel opp, da er det vanskelig å få et større bilde av situasjonen man befinner seg i, og vanskelig å se konsekvensen av dette større bildet.

Name of author

Name: Amaliebugsett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *